Bütün varlıkların yaratılış gayesi ALLAH'a kulluktur (Sâf, 61/1).
Bardagın gayesi su ve benzeri içecekleri muhafaza etmektir
.Eger bardak kırılırsa gayesine hizmet etmez ,çöpe atılır.
Kıymet verilmez
. İşte insanında gayesi ALLAH a kul olmaktır.
Gayesine hizmet etmezse ne değeri ne kıymeti kalır.
Her insanın doğuştan ALLAH katında değeri ve kıymeti aynıdır.
Yaratılıştan getirdiği maddi vücuduyla, değer ve kıymeti belirlenmez. Ancak kendi amelleri (çalışmaları) neticesinde değeri artar veya eksilir.
Kuran; insanın, erkek, kadın, mevki, sınıf, zenginlik, ırk, iklim, bölge farkından kaynaklanan üstünlüklerini tamamıyla siler.
Onların yerine, yegane değer ölçüsü olarak insanın kendi niyet, gayret, sabır gibi çalışmasının ürünü olan üstünlükleri esas ölçü olarak alır.
"ALLAH katındaki hissesini Öğrenmek isteyen kimse, ALLAH'ın kendisinin yanındaki hissesine baksın."
"Ey insanlar ALLAH TEALAnin yeryüzüne zikir meclislerinde durmaları için gönderdiği melekden seriyeleri vardır. Bunun için sizler de cennetin bahçelerinde faydalanın." Onlar: "Ya RASULLAHSAV cennetin bahçeleri nelerdir?" diye sordular, RASULLAHSAV: "Zikir(sohbet) meclisleridir oraya ALLAH'ı zikretmeye gidiniz ve nefislerinizi orada hatırlatınız. Kim ALLAH katındaki değerini ve konumunu bilmek istiyorsa ALLAH'ın onun katındaki değer ve konumuna baksın.
Çünkü ALLAH TEALA şöyle diyor:
"Kulumun benim yanımdaki konumu benim kulumun yanındaki konumum gibidir."
ALLAH katındaki değerimizi anlamak istiyor isek ALLAH'a ne kadar değer verdiğimize bakacağız. Biz ALLAH'ı sevmiyor muyuz, ALLAH'a itaat ediyor muyuz, ALLAH'a karşı saygımız ne ölçüdedir. Buna göre ALLAH katındaki yerimizi anlarız. Şayet ALLAH'ı seviyor isek ALLAH'a itaat edeceğiz. ALLAH'a itaatimiz yoksa netice veriyor ki ALLAH'a muhabbetimiz yoktur. ALLAH katında ne kadar değerli olduğumuzun ölçüsü bizim ALLAH'a olan sevgimiz ve itaatimiz iledir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder