Nefs Benlik,
birşeyin hakikati, özü ve bütünü gibi birçok mana verilse de aslında nefis mantık süzgecinden geçirilmeyen duyguların yaşattığı zayıflıklardan ötürü olduğunu düşünebiliriz.
Hepimizin hayatında istemeden de olsa nefsine yenildiği anlar olmuştur. Nefisin kötü istekleri, fesatlık, kıskançlık ve haz dürtüleri gözümüze her zaman daha cazip ve renkli gelir.
Nefsanî istek ve arzuların güçlenmeden onu mağlub et; zira eğer o güçlenirse seni kendine esir eder ve istediği her tarafa çeker işte o zaman onun karşısında direnemezsin.’’ Hz.Ali
Zamanın değiştiğini, insanların farklılaştığnı, yaşamanın güçleştiğini düşünüp nefse yenilmeyi mazur görenler...(bahane yok)
Nefsi kontrol etmek, hatalardan ders almak erdemliliktir. Kişinin nefsine hakim olabilmesi, hayatınının bir çok aşamasında iradeyi hükmü başarıyla eline alabileceğinin işaretidir.
Lao Tzu bu konuda şöyle demiş: ‘’Başkalarına karşı zafer kazanan kuvvetlidir, kendi nefsine karşı zafer kazanan ise kudretlidir.’’
‘’Nefs durgun su gibidir… Dıştan bakılınca paktır. Ama biraz karıştırılınca bulanır ve altındaki kirler üste çıkar. İşte nefs böyledir. Nefs, denemekle hangi mertebede olduğunu belli eder.’’ El-Harraz
Hayat; bize sürekli seçimler yaptırır kararlarla büyütüp olgunlaştırır. Seçimleri akılcı ve mantıklı olması avantajdır, kötü düşüncelerle avantajı dezavantaja çevirme...(alıntı)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder